SAJTÓKÖZLEMÉNYEK | Mezőgazdaság | Jó minőségű kukorica termett az idén Zala megyében

MTI: Jó minőségű kukorica termett az idén Zala megyében
2016-10-28 19:34 | MTI

Jó minőségű a kukoricatermés az idén Zala megyében, megfelel az előírásoknak, a hozam pedig jóval meghaladja az elmúlt évek átlagát.

A csaknem 17 ezer hektáron betakarított kukorica termésátlaga 7,99 tonna, míg tavaly átlagosan 6 tonna volt. A korábbi években 6,5-7 tonna termett hektáronként - közölte Süle Katalin, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyei elnöke az MTI-t a 34 ezer hektáron termelt gabona 49 százalékának betakarítási eredményei alapján.

Hozzátette: a gazdák a 7,1 ezer hektáros napraforgóföldön befejezték a betakarítást. A termés minősége megfelelő, a hektáronkénti átlaghozam 2,5 tonna, míg az elmúlt évben hektáronként 2,2 tonna termést takarítottak be.

A megyében a kukorica esetében a raktározás jelent gondot, a tárolókban sok az eladatlan készlet - fűzte hozzá a megyei elnök. A kukoricát tonnánként 34-36 ezer forintért lehet értékesíteni, a napraforgó tonnánkénti ára 92-93 ezer forint, a szójáé pedig 93-94 ezer forint.

A napraforgónál az olajtartalom, a szójánál az olaj-fehérje arány 1000-2000 forinttal befolyásolhatja a tonnánként árat - jelezte Süle Katalin.

Kitért arra is, hogy mintegy 15 610 hektáron befejeződött az őszi káposztarepce vetése. Az őszi búza 74 százalékát (20 450 hektáron) vetették el, a tritikálémag 1,8 hektáron, a vetésterület 84 százalékán került a földe.

A viszonylag melegebb időjárás hatására megjelentek a földeken a kártevők, amely ellen a gazdák permetezéssel védekeznek. A szántóföldi munkákat az esőzés megnehezítheti Zala megyében.