SAJTÓKÖZLEMÉNYEK | Konferencia | Optimista jövőkép várja a projektmenedzsereket

Projektmenedzsment Fórum: Optimista jövőkép várja a projektmenedzsereket
2017-04-21 18:06 | SchisCom

2020-ig 20 millió új állás nyílik a szakmában.

A gyakorló projektmenedzserek 49%-a véli úgy, hogy a szakma üzleti kilátásai több szempontból is javulnak 2017-ben, 39%-uk nem vár változást a korábbi évhez képest, s mindössze 6%-uk prognózisa negatív az idei esztendőre. A felmérést 2009 óta készítteti el minden évben a Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesület (HTE), és az adatsorok egyértelműen pozitív tendenciát mutatnak. A pesszimista előrelátások aránya a kezdeti 57%-ról 6%-ra esett vissza, miközben az optimista szemléleteké 19%-ról 49%-ra nőtt. Egyebek között ez derült ki a szakma patinás találkozóján, a 20. Projektmenedzsment Fórumon.

A nemzetközi tendenciák azt mutatják, hogy napjaink nagyléptékű technológiai fejlődése a projektmenedzsereket is érintő, jelentős átalakulásokat eredményez a munka világában. A felmérés válaszadói szerint a nemzetközi trendek 10 év távlatában a magyar projektmenedzsment szakmában is komoly változásokhoz vezetnek, legyen szó a rutinfeladatokat kiváltó, automatizált rendszerek elterjedéséről, a megosztott munkavégzést támogató alkalmazások (felhő technológia) további térhódításáról, vagy a virtuális munkacsoportokban végzett munka általánosabbá válásáról.

&8210; Az egyik markáns nemzetközi várakozás az, hogy a projektmenedzsment képviselete magasabb szintre kerül a nagyvállalatok stratégiai döntéshozó hierarchiájában, illetve szorosabb szimbiózis alakul ki az üzleti és a projektmenedzsmenti szemléletben. A gyakorlott szakemberek 53%-a szerint a következő 10 évben ez a metódus lesz a meghatározó, sőt 33% úgy véli, hogy a projektmenedzsment stratégiai szintre emelkedése biztossá válik - mondta el dr. Török L. Gábor szociológus, a kutatás vezetője. A szakember azt is hozzátette, hogy a projektmenedzsmentet sem hagyják érintetlenül azok a társadalmi-gazdasági és technikai-technológiai hajtóerők, amelyek a munka világának átalakulását eredményezik.

Egy 2015-ös nemzetközi felmérés eredménye szerint a változó munkakörnyezet és a rugalmas munkavégzési formák, de főként a technológia fejlődése - legyen szó felhő alapú megoldásokról, Big Data-ról, a dolgok internetéről, vagy akár a még távolinak tűnő mesterséges intelligenciáról - igen komoly kihatással lesz a foglalkoztatottság szintjére. Így például a matematikában és IT-ban jártas szakemberek, a műszaki és mérnöki szférában dolgozók iránt megnő a kereslet, az építkezéseken, gyártásban, egyszerű adminisztratív munkakörökben foglalkoztatottak iránt pedig csökkenni fog. A projektmenedzserek számára jó hír, hogy munkájukra (bár szakterületenként eltérő mértékben) a jövőben is szükség lesz.

&
8210; Egyes tanulmányok szerint 2020-ig körülbelül 20 millió új, projektmenedzsment tudást igénylő állás jön létre világszerte, így a szakma jövője meglehetősen biztató - emelte ki dr. Prónay Gábor, a Projektmenedzsment Fórum szervezőbizottságának elnöke.