SAJTÓKÖZLEMÉNYEK | Kultúra | Együttműködési megállapodást kötött a MÁV Szimfonikus Zenekar és a K...

MTI: Együttműködési megállapodást kötött a MÁV Szimfonikus Zenekar és a Korail Symphony Orchestra
2017-10-09 11:06 |

Együttműködési megállapodást írt alá csütörtökön a MÁV Szimfonikus Zenekar és a dél-koreai vasúttársaság szimfonikus zenekara, a Korail Symphony Orchestra.

"A Magyar Államvasutak Részvénytársaság évtizedeken keresztül büszkén hirdette magáról, hogy a világ egyetlen vasúttársasága, amely hivatásos szimfonikus zenekart működtet. Nagy öröm számunkra, hogy most már ketten vagyunk a koreai vasút zenekarával" - mondta Fenyő Gábor, a MÁV Szimfonikusok Zenekari Alapítvány Kuratóriumának elnöke, a szerződés budapesti aláírásán. Hozzátette: ennél is nagyobb öröm, hogy máris létrejött a két művészegyüttes között a barátság és a munkakapcsolat is.

Felidézte, hogy a MÁV Szimfonikus Zenekart néhány héttel a második világháború vége előtt, 1945 tavaszán alapította meg a MÁV akkori elnöke, Balogh László egy fiatal, ambiciózus karmesterrel együtt, hogy a zenekar a MÁV vasúti kocsijaival járja az országot és hangversenyeket, operaelőadásokat tartson a háborúban kivérzett országban azért, hogy "ne csak a házak és a gyárak épüljenek újjá, hanem az emberek lelke is".

Mint mondta, az eltelt 72 év alatt a zenekar a magyar zenei élet egyik vezető együttese lett, Európa legtöbb országa mellett Japánban, Kínában, a Közel-Keleten, Dél-Amerikában és a Koreai Köztársaságban is fellépett.

"Nagy öröm számunkra az is, hogy a két zenekar barátságával párhuzamosan kapcsolatok létesülnek a két vasúttársaság között is" - fűzte hozzá.

Csa Gjong-Szu, a koreai vasúttársaság kommunikációs igazgatója, a szimfonikus zenekar vezetője elmondta, hogy a koreai együttesbe önkéntes alapon jelentkezhetnek az ország egész területéről az amatőr művészek, akiknek a zenekarba való felvétel nagy lehetőséget és megtiszteltetést jelent.