SAJTÓKÖZLEMÉNYEK | Egyéb | A nap legfontosabb fejleményei (március 4.)

News4business.hu: A nap legfontosabb fejleményei (március 4.)
Országos | 2014-03-04 15:21 | News4business.hu

Kedden kiderült, hogy mennyi a BMI átlaga, hogy mennyit drágul a kávé, hogy mennyibe kerül egy gyerek sportoltatása, és hogy kinek szól a Hungexpo új kiállítása.

Átlag felett a BMI

Az index hosszú távú februári átlaga 51,9 pont, amelyet jóval meghalad az idén februári érték.A termelési mennyiség indexe csökkent januári értékéhez képest, de egyhavi szűkülés után a termelt mennyiség emelkedését jelzi már a negyedik hónapja. Az új rendelések indexe némileg csökkent, a mostani a nyolcadik legmagasabb februári érték 1995 óta.

A foglalkoztatottsági index értéke 50 pont alatt volt 2013 decemberében, de az idei első két havi érték már újbóli növekedésre utal. A beszerzési mennyiség indexe növekedett januári értékéhez képest, és egyúttal a mennyiség további emelkedését is jelzi. A beszerzési árak enyhe növekedése abbamaradt és csökkenésbe fordult a válaszadók jelzése szerint.

A késztermékkészletek szintje februárban magasabb lett. A külpiaci mutatók közül az importindex értéke csökkent januárhoz képest, de a 2013 június-augusztusi három hónap szűkülés után egymás után hatodszor jelzi az import mennyiségének újbóli növekedését.

Drágulhat a kávé

A rossz terméskilátások és a brazíliai aszály miatt az idén eddig több mint 50 százalékkal drágult a kávé alapanyagának ára, ennek hatására hamarosan Magyarországon is többe kerülhet az élénkítő ital. A világ 2013. évi 150 millió zsák körüli termelésének mintegy harmadát Brazília állította elő, majdnem kétszer annyit, mint a második legnagyobb termelő Vietnam, míg a sorban Kolumbia, Indonézia és Etiópia következett. Az árakat az is magasan tarthatja a közeljövőben, hogy világszerte egyre nő a kereslet a zöld kávé iránt, mivel azt ma már étrend-kiegészítőként, illetve természetes zsírégető fogyasztószerként is használják.

A zöldkávé-kivonatokat mind a kétféle kávéból is készítik.

Drágák a trendi sportok?

A K&H a manapság divatos sportágak költségeinek nézett utána. A népszerű sportok közül még a küzdősportok számítanak a legolcsóbbnak, egy gyerek dzsúdóruha például már 3-4000 forintért kapható, ugyanakkor itt is felmerül a havi 5000 forint körüli egyesületi díj. Azonban érdemes elgondolkodni azon, valóban egyből a legdrágább felszerelésre van-e szüksége a gyereknek.

Új kiállítás

Az élelmiszeriparnak, a vendéglátásnak, valamint a szállodaiparnak kínál megújult, innovatív bemutatkozási lehetőséget a magyar fővárosban először megrendezendő SIRHA Budapest szakkiállítás március 10-12. között. Tihanyi Klára, a kiállítás igazgatója többek között elmondta: a bemutató alapvető célja az, hogy a SIRHA Budapest regionális nemzetközi találkozóhely legyen. Simon Péter, a Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgató-helyettese arról beszélt, fontosnak tartják a vendéglátás, a gasztronómia és az élelmiszeripar megújulási folyamatában való részvételt, továbbá hozzá kívántak járulni a magyar beszállítók kapcsolatainak fejlesztéséhez is.