SAJTÓKÖZLEMÉNYEK | Gazdasági Jog | Közel 500 milliárd forintra lesz szüksége a kft-k több mint fe...

Wolters Kluwer: Közel 500 milliárd forintra lesz szüksége a kft-k több mint felének
Országos | 2014-03-31 11:23 | Merlin Communications Magyarország Kft.

A rendben működő korlátolt felelősségű társaságok több mint felét érinti az idén március 15-től hatályos új Polgári törvénykönyvnek a kft-k törzstőkéjével kapcsolatos passzusa.

Az új Ptk szerint legkésőbb 2016. március 15-ig 3 millió forintra kell emelni a kft-k tőkéjét, ehhez több mint kétszázezer cégnek összesen 490 milliárd forintra lesz szüksége - sokaknak már idén.

Ez év március 15-án lépett hatályba az új Polgári törvénykönyv, amely értelmében a kft-k törzstőkéjének minimum 3 millió forintnak kell lennie - a korábban hatályos szabályozásban mindössze 500 ezer forintos tőkekövetelmény szerepelt. A tőkeemelésre a cégek egy külön törvény értelmében két év haladékot kaptak 2016. március 15-ig.

Ez a moratórium azonban nem terjed ki mindenkire. "A tőkeemelés ugyanis 2014. március 15. után egyből esedékessé válik, ha valaki társasági okiratot módosít, és azt benyújtja a cégbíróságra" - hívta fel a figyelmet a változásokra Gálusz Gábor, a Gross-cégcsoport vezetője.

A szabályokat figyelembe véve így törzstőke-emelés nélkül nem tudják a cégjegyzéken a cégek átvezetni például az üzletrész-értékesítést, az ügyvezető változását, vagy egy székhely-vagy telephelyváltozást. A 3 millió forint jegyzett tőkére emelés nélkül vélhetően vagy elutasítja a cégbíróság a változásbejegyzési kérelmet. Persze a cég dönthet a betéti társasággá vagy közkereseti társasággá történő átalakulásáról, ez azonban meglehetősen költséges és időigényes könyvvizsgálót is igénylő eljárás.

A Wolters Kluwer Kft. és a Napi.hu által üzemeltetett Céginfo.hu adatai szerint megközelítőleg 205 ezer kft.-t, azaz a rendben működő összes ilyen cégtípusú vállalkozás több mint felét (mintegy 54%-át) érinti a jegyzett tőke emelésére vonatkozó előírása jelenleg, amely azért is érdekes, mert az elmúlt három hónapban ez a szám nem csökkent, hanem nőtt csaknem ezer kft.-vel (2014 januárjában még csak 204 ezer kft.-t érintettek a változások). Csak a fővárosban nyolcvanezer céget érint a kötelező törzstőke-emelés. A most már hatályos hárommilliós szabálynak csak nagyjából 170 ezer kft. felel meg.

A Céginfo.hu adatai szerint 2007. szeptember 1-je óta - akkor vitték le 500 ezer forintra a kft.-k minimális törzstőkéjét - összesen 213 ezer kft. alakult 3 millió forint alatti, és mindössze 24 ezer 3 millió forintos vagy annál több jegyzett tőkével. A törvényi előírás összesen nagyjából 490 milliárd forintos tőkeigényt jelent a teljes magyar cégvilágnak - hacsak nem választják tömegesen a cégforma-változtatást.

Azok a vállalkozások, amelyek nem hajtják végre a kötelező törzstőke emelést, vagy nem alakulnak át bt-vé, kkt-vé, törvényességi felügyeleti eljárásra, bírságra, akár végleges törlésre számíthatnak. A törzstőke emelése történhet a tagok pénzbeli hozzájárulásán kívül korábban eredménytartalékba helyezett eredmény terhére is, tehát a kft. saját nyereségéből is jegyzett tőkét emelhet, illetve lehetőség van a tagok részéről nem pénzbeli, apporttal történő jegyzett tőke emelésére is.

A korábbi szabályozás szerint egyszemélyes kft. esetén 100 ezer forintot, többszemélyes kft. esetén pedig a pénzbetét felét kellett ténylegesen beszolgáltatni bejegyzés előtt. Ez a szabály is változik azonban az új Ptk. hatálybalépésével. "Már nem írják elő a tagoknak a pénzbeli betétből egyetlen forint bejegyzésig történő szolgáltatását sem, azaz a törvény szerint nem kell egyetlen forintot sem rendelkezésre bocsátani alapításkor a 3 millió forintos jegyzett tőkéből, a még be nem fizetett törzsbetét erejéig viszont felel a nem teljesítő tag a céges tartozásokért" - foglalta össze Gálusz Gábor. Mindez számos cégnek akár visszaélésre is adhat okot, amelyre csak az esetleges tartozások behajtásakor derül fény.

Az apporttal alapított cégek esetében más a helyzet, mint a tisztán forint alapú alapításoknál: amennyiben az apport eléri a jegyzett tőke felét, azonnal kell szolgáltatni a teljes apportot a tagnak a cégalapításkor, egyéb esetben a létesítő okiratban szereplő határidőig, amely nem lehet több 3 évnél - szól a jogszabály. Az egyszemélyes kft. alapításakor viszont kötelező a teljes apportot bevinni a cégbe.