SAJTÓKÖZLEMÉNYEK | Mezőgazdaság | Megkezdődött a dohány törése

MTI: Megkezdődött a dohány törése
Országos | 2014-07-21 16:13 | MTI

Megkezdődött a dohány törése az ország 4700 hektáros termelőterületén - közölte a Magyar Dohánytermelők Országos Szövetségének elnöke hétfőn az MTI-vel.

Bényei Illés elmondta, hogy elsőként a kifejlett alsó leveleket szedik le a gazdálkodók és lassan valamennyi érintett megyében megindul a munka. Az idei terméskilátásokat kedvezőnek nevezte, mivel, ha az utolsó pillanatban is, de jelentősebb esőt kaptak a dohánytáblák. Nagyobb jégverésekről sem érkezett jelzés eddig a termelői szövetséghez.

Növénybetegségek, kártevők károsítják ugyan a leveleket, de azok ellen mindenütt eredményesen védekeznek a gazdálkodók. A szövetségi vezető úgy vélekedett, hogy ha az időjárás továbbra is "kegyeibe fogadja a termelőket", a tavalyinál nagyobb lehet a termés a dohányföldeken. A múlt évben hektáronként 1,7 tonna levelet takaríthattak be a gazdák.

Bényei Illés tájékoztatása szerint az idén a feldolgozók 4711 hektáros dohányterület termésének felvásárlására kötöttek szerződést. A gazdálkodók így 1500 hektár Burley, míg 3211 hektár Virginia dohányfajtát ültettek tavasszal.

A dohánytermő terület mintegy 85 százaléka Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében található, ahol a munkaigényes termesztés jelentősen segít a foglalkoztatási nehézségek leküzdésében. A Nyírségben ugyanis az egyik legnagyobb arányú a munkanélküliség, az álláskeresők nyilvántartásában most is tízezrek szerepelnek. Szabolcs mellett jelentősebb a dohánytermő terület Bács-Kiskun, Jász-Nagykun-Szolnok és Hajdú-Bihar, illetve kisebb határrészben termesztenek dohányt Borsod-Abaúj-Zemplén és Heves megyében is.