SAJTÓKÖZLEMÉNYEK | Élelmiszeripar | Aranyesőt hozott a tavasz a Varga Pincészetnek

Varga Pincészet: Aranyesőt hozott a tavasz a Varga Pincészetnek
Országos | 2019-03-15 10:40 | B&D ComMedia Kft.

A világ hat nagy nemzetközi borversenyéből kettőnél már a napokban megszülettek az eredmények.

A rangos párizsi Vinales Internationales-en és a Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Szervezet (OIV) legnagyobb borversenyén, a berlini Wine Trophyn a Varga Pincészet összesen 9 aranyérmet söpörhetett be. A Vinales Internationales-en kilenc aranyérem került magyar borászatokhoz, amiből a legtöbbet, 3-at a Varga Pincészet nyert; az Aranymetszés Friss Sauvignon Blanc, Royal Egri Hárslevelű és az Aranymetszés Debrői Hárslevelű boraikkal. A Wine Trophyn pedig hat magyar aranyérem született, óriási meglepetésre mind a 6-ot a Varga Pincészet hozhatta haza. A Párizsban nyertes 3 Varga boron kívül aranyérmet kapott még a Varga Aranymetszés Badacsonyi Szürkebarát, az Aranymetszés Friss Badacsonyi Olaszrizling és az Aranymetszés Badacsonyi Olaszrizling.
A kilenc Varga aranyérem óriási jelentőségét az is mutatja, hogy egy magyar pincészet általában 5-6 évenként nyer 3 aranyérmet, de arra még soha nem volt példa, hogy a szakmai zsűri egy versenyen 6 arannyal tüntesse ki valamelyiket. A legutolsó nagy sikert is a Varga Pincészet aratta, 2017-ben a világ egyik legfontosabb borversenyén, a bordeaux-i Challenge International du Vin-en 3 aranyat nyert.

"Amikor kollégáim beszámoltak az eredményekről, kicsit zsörtölődtem velük, hogy lehet az, hogy hét borral indulunk és csak három, illetve hat aranyérmet értünk el. A viccet félretéve ez az az eredmény, amire ahogy mondani szokás, álmunkban sem gondoltunk. Ha most lenne vége az évnek, akkor is minden várakozást túlteljesítettünk volna. De a versenyek többsége még hátra van, így nagy reményekkel várom a további eredményeket" - értékelte a sikereket Varga Péter, a pincészet alapító tulajdonosa.

"Az elmúlt években már többször nyilatkoztunk arról, hogy az Egri Borvidéken lévő feldebrői birtokunktól is várjuk a komoly nemzetközi sikereket. Bevallom, arra viszont nem számítottunk, hogy ilyen hamar, ilyen fontos győzelmeket fogunk aratni. Ráadásul, a párizsi borverseny mind a három aranya egri volt. Arra is nagyon büszkék vagyunk, hogy Berlinben a badacsonyörsi és az egri birtokainkról származó boraink egyaránt elismerést érdemeltek ki" - nyilatkozta Varga Máté Péter ügyvezető tulajdonos.

Sárkány Péter - aki a Magyar Borakadémia tagja, a Magyar Sommelier Szövetség Par Excellence díjas oktatója, a magyar bor utazó nagykövete három évtizede egyedül képviseli Magyarországot borbírálóként nemzetközi borversenyeken - is értékelte a kiváló hazai eredményeket: "A magyar borászat fejlődését és a borok kiváló minőségét mutatja, hogy szinte folyamatosan egyre jobb eredményeket érünk el nemzetközi borversenyeken, mondhatnám egyre jobb magyarként részt venni a bírálatokon. Különösen kiemelkedőnek tartom az idei évben a Varga Pincészet eddigi szereplését, hiszen a három aranyérem is csak 5-6 évenként sikerül valamelyik magyar pincészetnek, a hat aranyéremre pedig még nem is volt példa. Fontos borversenyek vannak még hátra, és bízom az újabb magyar sikerekben."

Eredménytáblázatok:

• Vinales Internationales 2019
  • Benevezett borok száma: 3341
  • Nevező országok száma: 45
  • Összes kiosztott érmek száma: 1002 db (431 arany, 571 ezüst)
  • Érem kiosztási arány: 29,99% (arany: 12,9%, ezüst: 17,09%)
  • Nevezett magyar borok száma: 45 db
  • Magyar aranyérmek száma: 9 db
  • Magyar ezüstérmek száma: 7 db

Aranyérmes borok:

• Nyakas Pince - Menádok Budai Chardonnay Chardonnay 2017
  • Szöllősi Pincészet Kft. - Szöllősi Neszmélyi Irsai Olivér 2018