SAJTÓKÖZLEMÉNYEK | Statisztika | Gyorsult az amerikai magánszektor növekedése decemberben

MTI: Gyorsult az amerikai magánszektor növekedése decemberben
2019-12-20 11:47 |

Enyhén gyorsult az amerikai magánszektor növekedése decemberben az IHS Markit londoni székhelyű pénzügyi-gazdasági adatszolgáltató csoport közzétett jelentésének tanúsága szerint.

Az előzetes adatok szerint a feldolgozóipar beszerzésimenedzser-indexe (BMI) 52,5 pontra, kéthavi mélypontra csökkent a novemberi 52,6 pontról, összhangban az elemzői várakozásokkal.

A szolgáltatási szektor beszerzésimenedzser-indexe 52,2 pontra, öthavi csúcspontra emelkedett az előző hónapban mért 51,6 pontról. Elemzők enyhébb javulást, 51,9 pontos értéket vártak.

A feldolgozóipari és szolgáltatóipari előzetes értékek összesítésével kalkulált kompozit BMI szintén öthavi csúcsra, 52,2 pontra nőtt decemberben az előző havi 52,0 pontról. Elemzők 51,9 pontra számítottak.

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált ágazat vagy alszektor növekedését, 50 pont alatti értéke pedig zsugorodását jelzi. Az előzőnél kisebb 50 pont feletti érték a növekedés ütemének lassulását, a magasabb pedig a gyorsulását tükrözi.

Az előzetes eredményt kommentálva Chris Williamson, az IHS Markit vezető közgazdásza rámutatott: a felmérés azt mutatja, hogy az amerikai gazdaság folytatja a lendületes növekedést, és a kilátások erős évkezdetet jeleznek. A belső kereslet élénkülésének és az exportmegrendelések felfutásának köszönhetően öthavi csúcsra gyorsult az üzleti tevékenység, a megrendelések és a munkahelyteremtés növekedése. A vállalatok derűlátása azt mutatja, hogy kevésbé aggódnak a kereskedelmi háborúk miatt, illetve kedvezőbbé váltak a pénzügyi feltételek.

A decemberi adatok alapján arra lehet következtetni, hogy a hazai össztermék (GDP) évesítve nagyjából 1,5 százalék körüli mértékben bővülhetett. Mindazonáltal a felmérésekből kirajzolódó emelkedő röppálya alátámasztja az IHS Markit azon várakozásait, hogy az amerikai gazdaság növekedési üteme jövőre ismét potenciális szintje fölött, 2,2 százalék körül alakulhat - hangoztatta Williamson.