Kép: bollershop.hu

|
|
SAJTÓKÖZLEMÉNYEK | Élelmiszeripar | A házi kenőmájas titka: régi ízek új köntösben (x)
ÉLELMISZERIPAR
![]()
bollershop.hu: A házi kenőmájas titka: régi ízek új köntösben (x)
2025-05-14 09:58 |
Kép: bollershop.hu
![]() A házi kenőmájas az a fogás, amit a boltban lehetetlen ugyanígy megtalálni, főleg akkor, ha füstösen, selymesen, saját kezűleg készül. Nem diétás, de annál finomabb A jó kenőmájas alapja a máj és a szalonna, semmi titkos összetevő, csak jól megválasztott arányok és egy kis idő. A disznóvágáskor kimaradó részeket, például a májat és tokaszalonnát egy szuper kés segítségével daraboljuk fel, ehhez pedig nem árt, ha kéznél van egy a Böllérshop.hu kések közül. A májat és tokaszalonnát ezután enyhén sós vízben abálják, a hagymát bő zsíron aranybarnára pirítják. Ezután minden összetevőt - a fokhagymától a mustáron át a füstölt szalonnáig - egy apró lyukú tárcsán ledarálnak, hogy igazán krémes legyen a végeredmény. Aki szereti a mozaikos textúrát, az kicsit nagyobb lyukú darálót is használhat, de vigyázni kell, nehogy túl darabos legyen. A fűszerezés egyéni ízlés kérdése, de a mustár, majoránna és só hármasa szinte kötelező elem. A siker kulcsa a részletekben rejlik: töltés és főzés A pihentetett kenőmájas massza betöltése a következő lépés. A belet előtte kézmeleg vízben javasolt kétszer is átáztatni, majd belülről is alaposan átöblíteni, hogy ne maradjon benne só vagy szennyeződés. A töltőcsőre húzott belekbe álló töltővel visszük be a masszát, amit érdemes óvatos ütögetéssel tömöríteni, így a levegőbuborékok távoznak. A májas töltésekor nem tanácsos megszurkálni a belet, mert ha túl laza az állag, könnyen kifolyhat belőle a töltelék. A betöltött szálakat pározással, vagyis csavarásokkal 20 cm-es darabokra osztjuk, ez praktikus méret egy kiadós adaghoz. A végeket csomóval zárjuk, hogy a főzés során sehol ne szivárogjon ki a töltelék. Az így elkészült rudakat a korábban félretett abalében főzzük meg, körülbelül 80-90 fokon, de fontos, hogy ne forrjon, különben a májasok kidurranhatnak. A főzés 30 percet vesz igénybe, majd a rudakat kiemeljük, kihűtjük, botra húzzuk, és hagyjuk szikkadni. Ha van lehetőség, ajánlott hidegfüstöléssel befejezni a folyamatot, ez adja meg a kenőmájas karakteres, házias ízét. Aki nem rendelkezik saját füstölővel, bátran kereshet fel bérfüstöléssel foglalkozó szakembereket, ahol szakszerűen elvégzik a füstölést. Füst nélkül is jó, de füsttel az igazi A főzést követően a májasokat célszerű hűlni, majd szikkadni hagyni. Ezután jöhet a füstölés, ami igazán egyedivé teszi az ízét. A hidegfüstös eljárás a legjobb, de ha nincs otthon füstölőd, ma már sok helyen elérhető az imént említett bérfüstölés is. Természetesen fogyasztható füst nélkül is, de aki egyszer megkóstolta enyhén füstölt verzióban, ritkán tér vissza az egyszerűbb változathoz. A házi kenőmájas nem a rohanós napokra való, de ha egyszer rászánjuk magunkat, megadja azt az élményt, amit semmilyen boltban kapható májkrém nem tud. ![]() ![]()
TOVÁBBI ANYAGOK EBBŐL A KATEGÓRIÁBÓL
![]()
|
![]() ![]()
Internet |
Légi ipar |
Gazdasági Jog |
Karrier |
Gyógyszeripar |
Hirdető/márka |
Ügynökség |
Kutatás |
Mobil |
E-biznisz |
Kereskedelem |
Logisztika |
DM/Promóció |
Design |
Rendezvény |
Felelősség |
PR |
Pénzügy |
Konferencia |
Kultúra |
Oktatás |
Pályázati projekt |
Üzlet |
Környezet |
Támogatás |
Digitalizáció |
Energia |
Technológia |
Statisztika |
Építőipar |
Élelmiszeripar |
Mezőgazdaság |
Ingatlan |
Egyéb |
Outdoor/indoor |
Idegenforgalom |
Szponzoráció |
Média |
Járműipar |
Tőzsde |
![]()
TÖLTSE FEL!
Küldjön nekünk Ön is sajtóközleményeket, melyeket ellenőrzés után ingyenesen megjelenítünk! A feltöltéshez regisztráció szükséges, ami szintén ingyenes! ![]() ![]() ![]()
Carlsberg | Liverpool FC | Rolls-Royce | Gyógynövény | akkumulátor | SPAR | digitalizáció | Turkish Technic | esküvői ruha | nyugtató | lángos | grillezés | Pepco | kenőmájas | szálloda | nyakkendő | napelem | Liv Duna Medical Center | Lidl | Turkish Airlines | KRQ | mesterséges intelligencia | tárolás | minibár
![]() |
PARTNEREINK
|