TIPPEK | A domainregisztráció fő lépései
A domainregisztráció fő lépései
2021-08-16 07:14:00Kép: rackforest.com
Ha szeretnél létrehozni egy weboldalt a céged vagy vállalkozásod számára, egy dolog biztos: szükség lesz egy jó domaincímre. Azt, hogy utána milyen tartalommal és grafikai elemekkel töltöd meg a honlapot, ráérsz utána is kitalálni, a domaincímnek viszont mindenképpen frappánsnak kell lennie.

Mi az a domaincím egyáltalán?

A sokat emlegetett domain a weboldalak egyedi azonosítására szolgál. Ez praktikus esetben egy egyszavas, könnyen megjegyezhető cím, amely mind írásban mind élő szóban könnyen felismerhető.

A magyar nyelv tele van ékezetes magánhangzókkal, kettős mássalhangzókkal, így nem könnyű olyan domainnevet választani, amelyik minden kritériumnak maradéktalanul megfelel, de azért nem lehetetlen. Manapság pedig már ékezetes domaincímeket is le lehet foglalni, szóval ez azért némi könnyebbséget jelent.

Egy kis történelmi kitekintő

A domainnevek elnevezési rendszere, a Domain Name System már 1983 óta működik. A feladata az, hogy a domainneveket numerikus azonosítókká konvertálja a különféle informatikai eszközök számára. Így a felhasználók megengedhetik maguknak azt a "luxust", hogy begépelhetik a böngészőjük címsorába a domainneveket, és nem kell őrülten komplex karakterláncokat, számsorokat megjegyezniük, ha szeretnének felkeresni egy honlapot. A DNS segítségével szinte bárhol, bármikor elérhető a honlap, nem számít, hogy melyik földrész melyik településén helyezkedik el az a szerver, amelyiken fizikailag megtalálható.

Az első domaineket már 1985-ben bejegyezték, szám szerint ebben az évben hatot. Manapság már több mint 200 millió domain van bejegyezve. Idehaza 1991 októberétől lehet domaint regisztrálni. A sztaki.hu volt az első .hu-s domain, amit bejegyeztek.

A domainregisztráció menete

Ha szeretnél domaint regisztrálni, az első, amit meg kell tenned az az, hogy rá kell keresned, szabad-e még az adott domain. Mivel több száz millió weboldal létezik, így nem nehéz belátni, hogy a legfrappánsabb nevek többsége már elkelt. Értelemszerűen azt, amelyiket már valaki más lefoglalta, te már nem foglalhatod le. Ha mindenáron azt szeretnéd, akkor megpróbálhatod megvásárolni, ám ez sokszor nem olcsó mulatság, nem beszélve arról, hogy van, aki nem is hajlandó eladni a domainjét.

Ha a kiszemelt domained foglalt, akkor érdemes valamilyen szinonimával próbálkozni. Legyél kreatív, az emberek általában díjazzák, ha valami frappáns, és sokszor egy kreatív domain nagyobb sikert ér el, mint egy túlságosan modoros.

A domainnevek regisztrációjakor meg kell határoznod azt is, hogy milyen domainvégződést szeretnél. Elképesztő, mennyi közül válogathatsz manapság. A klasszikus .hu, .eu és .com mellett választhatsz a tevékenységedhez kapcsolódó domainvégződést is, így lehet a domaincímed végződése .coach, .work vagy .shop is.

(x)